Het eerste seizoen van Autocross Masters zit erop! Van genoten, van geleerd, legendarische momenten beleefd en behoorlijk wat zwaar weer getrotseerd. Het laatste weekend was prachtig, de zon scheen volop en Wijhe werd drukbezocht. Veel rijders, veel publiek, mooie kampioenen: een hart onder de riem voor het tweede seizoen!

Klasse 1

Als er niets geks gebeurt, strijden de supersnelle MR2’s van Kevin van de Sompele en Richard Uenk dit weekend om de titel. De Honda’s van Equipe Emmerik de Haas en Ronnie Claeys volgen in het klassement op zo’n 20 punten. In de finale staan ze er alle vier. Het is tijd voor de ontknoping!

De MR2’s zijn de snelste starters en weten dat de beslissing wel eens in de eerste 200 meter zou kunnen vallen. Dus houden ze allebei vast in de eerste bocht. Zij aan zij, Uenk steekt binnendoor, van de Sompele blijft bij aan de buitenkant. Buigen of breken. Mooi, maar dan volgt al meteen een rode vlag. Bij de herstart is het Van de Sompele die als eerste in de bocht is. Uenk doet er alles aan, maar kan niet dichterbij komen. Ondertussen dringt Equipe Emmerik de Haas aan, die eerst Uenk passeert en later zelfs nog Van de Sompele. Peter Henraath mengt zich ook in de felle strijd om de overwinning, maar moet het bekopen met twee wielen buiten de baan. Dat Uenk hiervoor later nog de zwarte vlag krijgt toebedeeld, maakt voor het klassement geen verschil meer. De Vlaming Kevin van de Sompele is de verdiende en eerste Masters kampioen klasse 1!

Klasse 2

Na vier wedstrijden is het nog altijd spannend tussen Seppe Aerts en Richard Zwiep. De heren zijn het hele seizoen al aan elkaar gewaagd en de beslissing valt dan ook in het laatste weekend. Maar… Aerts plaatst zich niet voor de finale op zondag! Daarmee gaat het kampioenschap al voor de finishlijn naar Richard Zwiep. Het lukt hem echter niet de dominantie te laten zien die hij het hele seizoen heeft gehad, want hij moet zich tevreden stellen met een voor hem zeldzame vijfde plek. Het is Willem Folkerts, de nummer drie van het kampioenschap, die er met de overwinning vandoor gaat in deze finale. Gevolgd door de snelle MR2 van Rob Tuijtelaars, Equipe Gijzen Kranenburg en Matthijs Bosklopper op vier.

Klasse 3

Kampioen klasse 3: Equipe Aerts van Zon! De heren stonden er bij voorbaat al uitstekend voor en stellen met een derde plek in de finale het kampioenschap veilig. In deze finale moeten ze Cyriel Poen en Rick van Herwijnen voor zich dulden, de twee namen die in de loop van het jaar steeds sterker zijn geworden. Dat belooft wat voor het volgende seizoen! Plek 4 en 5 zijn vandaag voor Dimitri Reinders en Pieter Verboon. Op plek 6 – speciale vermelding – finisht Ferry Kats: de winnaar van de nachtcross op zaterdagavond!

Klasse 4

In de Juniorklasse is het Dylan Gerrits die in de eerste vier wedstrijden de meeste punten heeft verzameld, maar hij beleeft geen geweldig weekend in Wijhe. Sterker nog: het binnenslepen van de titel gaat uiterst moeizaam. Op zaterdag komt hij (op basis van punten in de manches) niet verder dan plek 18, terwijl zijn belangrijkste concurrent Luc van Wijlen een tweede plaats bemachtigt. Op zondag nieuwe kansen, maar met zo’n matige startpositie is het niet eenvoudig om naar voren te rijden. Het juniorveld is sterk in de breedte en Gerrits komt er eigenlijk niet aan te pas. O.a. Lucas Konings, Gijs Kovac, Thomas Bartels en Luc van Wijlen maken de dienst uit voorin. In de finale doet Van Wijlen dan ook alles wat hij kan doen: hij wint en moet dan maar afwachten of het genoeg is. Achter hem Kay Pennings, Jarno van de Krol, Iris van den Barg en Thomas Bartels. Uitvallers zijn Gijs Kovac en Nick van Mourik. Zelfs zonder deze twee weet Gerrits niet verder te komen dan plek 8, achter de uitstekend verdedigende Aniek Ripperda die hij maar niet voorbij kan komen. Na het nodige rekenwerk volgt de uitslag. Zuur voor Gerrits maar ontzettend knap van zijn achtervolger: Luc van Wijlen is kampioen!

Klasse 5

Kersverse Nederlands Kampioen Ivo Galekop komt in Wijhe ook de titel Masters Kampioen 2017 ophalen. Een formaliteit bijna, met de ruime voorsprong die hij heeft opgebouwd op de concurrentie. Toch is Ruben Boeckx hem twee keer te snel af in de kwalificaties en moet hij zich tot en met de halve finale tevreden stellen met plek 2. Dat Galekop niet van plan is dit geweldige seizoen op een andere manier dan geheel in stijl af te sluiten, blijkt bij de start. Hij is razendsnel weg en als eerste in de bocht, Boeckx als tweede. Met z’n tweeën gaan ze ervandoor, totdat Boeckx opeens stilvalt en het hele veld langszij moet laten. Nu heeft Galekop een halve baan voorsprong op de rest van het veld, wat een mooie demonstratie is van zijn succes dit seizoen. Op twee finisht Niels Smal, op drie Equipe Schelstraete, op vier Didier de Hondt en op vijf Peter Nijmeijer.

Klasse 6

Voor de Juniorbuggy’s was de finale op zaterdag belangrijk voor het klassement van de Dutch Juniorbuggy Cup en de finale op zondag beslissend voor de titel Masters Kampioen Klasse 6. Een spannend weekend dus! Deze finale was op zaterdag de enige die werd verreden, de laagstaande zon maakte het te gevaarlijk. Alsof de junioren het publiek alsnog een plezier wilden doen, maakten ze er een spetterende wedstrijd van. Koploper in het klassement Ricardo Otto trok hierbij aan het kortste eind, hij belandde eerst met vier wielen buiten de baan en probeerde zich vervolgens iets te gretig terug te knokken naar de kop. Volgende week wordt dit kampioenschap beslist in Halle. Op zondag nieuwe kansen, en het is Stijn Jaspers die ook vandaag de sterkste is. Twee overwinningen voor hem dit weekend, maar hij heeft te weinig wedstrijden verreden om kans te maken op het kampioenschap. Achter hem finisht Remon van Rossum, die wel alle wedstrijden reed en daarmee nu het Masters kampioenschap binnensleept! Op drie Ricardo Otto, op vier Louis Ripperda, op vijf Luca van Rijt.

Klasse 7

Nog zo’n mooie klasse. In het klassement is het superspannend tussen Danny Lauf en Kevin Uenk. De heren tellen slechts drie punten verschil na vier weekenden. In Wijhe wordt al snel duidelijk dat als er zich geen technische problemen voordoen, Lauf onverslaanbaar is. Hij gaat enorm hard op deze baan en de concurrentie komt er eigenlijk niet aan te pas. Lauf is niet de enige die Uenk dit weekend voor is, Wesley Welgraven zit er meerdere keren tussen. Ook in de finale weerhoudt hij Uenk ervan een echte achtervolging op Lauf te kunnen inzetten. Benjamin Vandergeeten, die zich doorgaans ook in de kopgroep meldt, heeft erg veel pech dit weekend en kan zo geen rol van betekenis spelen. En zo is het een heel blije Danny Lauf die verdiend kampioen wordt, en mag Kevin Uenk zich focussen op de Superfinale – waar hij nog een titel te winnen heeft. Op vier finisht Tom Lonneville, op vijf Alex Rijkeboer.

Klasse 8

Ook in deze klasse is het nog ontzettend spannend. Sven Prinsen heeft voorafgaand aan het weekend een minivoorsprong op Gilles de Pauw, en een iets grotere op Benjamin Vander Geeten. De beste kaarten dus voor Prinsen, maar De Pauw zit er overduidelijk ook lekker in. Zaterdag hebben beide heren pech, dus op zondag moet het beslist worden. Simpel gesteld: wie wint is kampioen. Het is De Pauw die als eerste de bocht uit komt, gevolgd door Prinsen, maar toch met wat ruimte. Sven trapt vol gaas achter de Pauw aan en laat zien dat hij kampioen wil worden. Het verschil is elke ronde een ruime seconde maar Prinsen slaagt er niet in er voorbij te komen. Doordat er op zaterdag een achteraf een foutieve beslissing is gemaakt in de uitslag is het nadeel voor Prinsen nog erger. Het blijken beslissende seconden en maar 1 punt: het kampioenschap gaat naar de ijzersterke Gilles de Pauw. In de finale finisht Coen Wouters als derde, met daarachter Jelle Dens en Alex Rijkeboer – die beiden een succesvol weekend beleefden. Wat een speciaal moment was dat beide heren toch op het podium stonden en dat Sven Prinsen Gilles de Pauw de kampioenskrans over huldigde !

Klasse 9

In klasse 9 heeft Moos Kroon een ongekende voorsprong op zijn concurrentie, dus het kampioenschap in klasse 9 is al bij voorbaat een feit. Wat voor hem echter nu belangrijk is, is om zich in deze klasse te plaatsen voor de Superfinale. Dan maakt hij namelijk nog een goede kans op die titel. Maar het zit er niet in. Terwijl Bastiaan Hoogeboom en Marc Jacobs als eerste de bocht in vliegen, strandt Kroon vlak daarna in de eerste ronde. Wel kampioen, maar geen Superfinale…

Ondertussen is de strijd tussen Hoogeboom en Jacobs een héle mooie dit weekend. Hoogeboom aan kop, maar Jacobs zit rondenlang tegen zijn achterrek. Niet alleen deze finale, maar al in meer wedstrijden dit weekend. Met de Nederlands Kampioen Chris Wagenaar op de eerste startrij zou je misschien anders verwachten, maar het zijn deze twee heren die de baas zijn vandaag. Jacobs is na een paar ronden echter iets te gretig en maakt een stuurfoutje, waarna een aantal concurrenten kan passeren. Hoogeboom is nu veilig, Wagenaar volgt op een afstandje. Maar bij hem slaat enkele meters voor de finish het noodlot toe en hij moet stapvoets over de lijn. Mervin Klaassen heeft dan al geprofiteerd, net als Willem Snijder en toch ook weer Marc Jacobs. Wagenaar finisht als vijfde.

Klasse 10

Veel dezelfde namen aan de start als in klasse 9, aangevuld met o.a. Rene van der Coelen en Huub Jansen. Nu is het wel Marc Jacobs vóór Bastiaan Hoogeboom, maar na drie ronden valt Hoogeboom uit. Dan rijdt Mervin Klaassen op twee. De vraag is hoe lang, de auto rookt en Klaassen verliest zijn complete achterrek. Maar hij blijft rijden en finisht als tweede, waarna diskwalificatie volgt. Zo gaat plek 2 naar Van der Coelen, gevolgd door Willem Snijder, Moos Kroon en Huub Jansen.

Superfinale

De auto van Kevin Uenk komt al versierd met ballonnen de baan op. Moos Kroon, concurrent voor de titel, staat ook op de baan maar neemt deel via klasse 10 en vormt daarom geen gevaar meer voor Uenk. Een paar ronden lijkt het erop dat Uenk de titel in stijl gaat binnenhalen. Hij passeert alle Toerwagens, Kevers én Wesley Welgraven, die vlak daarvoor de kop had gepakt. Achter hen rukt Gilles de Pauw in rap tempo op. Hij gaat eerst Welgraven voorbij, en niet veel later ook Uenk. Ze hebben niet veel tijd om hiervan bij te komen, want daar is al Danny Lauf. Ook hij komt langszij, bij Uenk zelfs vol gas buitenom. Het gat tussen Welgraven, Kroon en Hoogeboom lijkt redelijk comfortabel, hij is veilig op plek 4. Totdat het wiel van Uenk afbreekt en Welgraven doorschuift naar drie. De spanning zit nu nog in de eerste en tweede plek. Het gaat tussen De Pauw en Lauf, de twee kersverse kampioenen, de allersnelsten op deze baan in Wijhe. Is er ook maar iemand die De Pauw kan passeren in een Superfinale? Het antwoord is ja: een briljant rijdende Danny Lauf verslaat hem op de finishlijn. Het verschil is 0,1 seconde. Een fantastische overwinning voor Lauf, maar minstens net zo blij zijn Kevin Uenk en Wesley Welgraven. Samen vieren ze een feestje op de baan. En wat autocross zo mooi maakt: de allereerste die naar Uenk toe vliegt om hem te feliciteren is niemand minder dan dhr. Modestus Kroon.

Deel dit bericht via...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
0Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email